Gode fiskemuligheter i torpa statsallmenning

 

Fiskekartet under viser oversikt over hvilke vann som inngår i vårt stangfiskekort. Merk at det er vann som er skravert med rødt innenfor farget område som ikke inngår i stangfiskekortet.

 
 

Torpa fjellstyre kan tilby spennende fiske for liten og stor i 40 vatn innenfor og utenfor allmenningens grenser. Skogstjern med mye ørret, fjellvatn med stor ørret, elver og bekker med spennende kulper, isfiske etter storrøye, oterfiske etter alt som biter og garnfiske etter sik og ørret. Fiskekort kan kjøpes direkte gjennom INATUR (link her på siden), via SMS på oppslagstavler samt ulike utsalgsplasser i området.

Det er gjort avtaler med rettighetshavere utenfor statsallmenningen og med stangfiskekortet kan det fiskes i vatn i Synnfjellet, og noen vatn i Fellesstrekningen i Gausdal. Fra 735 til 1300 moh finnes trivelige skogsvatn og flotte fjellvatn. Spennende fiske i elver (Dokkelva, Lenna) og i mindre bekker. Ett vatn tilrettelagt for rullestolbrukere (Folungtjerna). De fleste vatna ligger i kort gangavstand fra bilveg. 

Fiskebestand

Ørret i alle vatn, sik og røye i enkelte vatn. En del lokaliteter har naturlig rekruttering mens andre er avhengig av utsettinger.
Mange vatn med muligheter for ørret på over en kilo. Fisk på ca. 1/2 kg er ikke uvanlig. Storvokst røye i Sæbu-Røssjøen. En del vatn med bra med fisk som passer godt for barn (og voksne).

Fisketips

  • Godbiter: Oterfiske i Sæbu-Røssjøen, fjellfiske i Hita, matauk i Tretjernet og familiekos ved Folungtjerna. Her er det også natursti for barna.

  • For den pasjonerte fisker: Fjellvatna i Synnfjellet eller Røssjøkolltjernet. Flott aure i Storlægervatnet.

  • For familien: Folungtjerna, Tronhustjernet, Tretjerna, Oppsjøputten

  • For den gjennomsnittelige hobbyfisker: Storlægervatnet, Lenningsvatna, Svarttjernet, Lønvatnet og Skardtjernet.

 

 Fiskeregler for Torpa statsallmenning og Fellesstrekningen

 

Generelt:

  1. All annen redskap enn stang, håndsnøre, støkrok (ved isfiske), oter eller garn er forbudt. I elver og bekker er det kun tillatt med stang eller håndsnøre. I strømmende vatn (elver og bekker) er alt fiske forbudt i tiden fra og med 11. september til og med 15. oktober. I sjøer og tjern er fiske tillatt hele året, forutsatt at fisket foregår mer enn 50 meter fra fiskeførende innløps- eller utløpsos i perioden f.o.m. 11. september t.o.m. 15. oktober.  Bruk av motorbåt eller båt med elektrisk motor er forbudt, med unntak av Dokkfløyvatnet. Der kan det brukes motor med inntil 6 HK. Fiske fra båt eller annen flyteredskap er kun tillatt i Sæbu-Røssjøen og Dokkfløy.

  2. Stangfiske skal i henhold til fjellovas kap. XII, §28 være tillatt både for norske og utenlandske borgere i alle allmenningsvatn og elver.  Dette gjelder fiske med inntil 2 stenger eller 2 håndsnører fra land (også fra båt i Sæbu-Røssjøen og Dokkfløy). Innen den del av Fellesstrekningen som ligger i Gausdal er stangfiske ikke tillatt i Skjellbreia (gjelder ikke innenbygdsboende i Torpa) og Ormtjernet. Det kan fiskes i den nordvestre delen av Dokkfløy, fra den tidligere grensa mellom Dokkfløy og Dokkelva (kommunegrensa mellom Gausdal og Nordre Land) til Dokkelvas nåværende innløp i Dokkfløy. Det kan også fiskes langs den vestre bredden av Dokkelva innenfor Fellesstrekningen.

  3. Barn under 16 år er fritatt fra å løse fiskekort i statsallmenningen. Etter fylte 16 år t.o.m. 20 år er det gratis fiske med all lovlig redskap, men fiskekort likevel hentes hos kortutsteder.

  4. Ved garnfiske gjelder: ett garn er 25 meter langt og 1,5 meter dypt, evt. 4-6 meter flytegarn. All faststående redskap skal merkes tydelig med eiers navn, adresse og tlf.nr. Det er forbudt å ha garn stående ute til fangst mellom kl. 10.00 og 16.00. Garn som ikke er merket vil bli beslaglagt av fjelloppsynet.

  5. Isfiske er tillatt i alle allmenningsvatn innenfor grensene til Torpa statsallmenning. Vanlig isfiske med inntil 2 pilkestikker i bruk, defineres som stangfiske. Videre er det lov å bruke inntil 10 støkroker pr. kortinnehaver. Støkroker defineres som faststående redskap og skal merkes med navn, adresse og tlf.nr. Isfiske er ikke lov i vatn i Synnfjell Sameie. 

  6. Det er tillatt for alle å fiske etter sik i Lenna hele året. Garn og håv kan benyttes i oktober måned. Ved garnfiske i Lenna er lovlig maskevidde maks 26 mm. Dette fisket er gratis, men fjellstyret må kontaktes i forkant. Ørret som tas under dette fisket skal settes ut igjen.

  7. Brudd på disse vedtektene/fiskereglene er straffbart etter fjellovens § 37.

Fiskeregler for innenbygdsboende: 

  1. Innenbygdsboende er personer som siste året har vært og fremdeles er fast bosatt i området der allmenningen ligger (grensene for gamle Torpa herred).

  2. Stangfiskekortet gjelder for alle vatn og elver i Torpa statsallmenning og Fellesstrekningen, med unntak av Oppsjøen, Store Skjervungen og Ormtjernet. Kortet gjelder også for følgende vatn i Synnfjell Sameige: Hita, Lønvatnet, Langvatnet, Hovdevatnet, Strangtj., Midtstrangtj., Djupstrangen (Fjellstrangen) og Bjerttjerna. Kortet gjelder også i nordvestre del av Dokkfløyvatnet, fra tidligere grense mellom Dokkfløyvatnet og Dokkelva (nord for Storlibua). Det kan fiskes langs vestre bredd av Dokkelva i Fellesstrekningen. Isfiske kun i allmenningsvatn (se pkt. 5 under generelt).

  3. Fiske med oter fra land er tillatt i alle allmenningsvatn og vatn i Synnfjell Sameie, med unntak av Oppsjøputten, Øvre og Nedre Budeiputten, Ongeltjerna, Rakafiskputten, Nytjernet, Olaputten, Tobekktjernet, Tronhustjernet og Folungtjerna. Fiske med oter fra båt er kun tillatt i Sæbu-Røssjøen og Dokkfløy (se avgrensing pkt. 1).

  4. Fiske med garn er tillatt i følgende vatn:

 
 
 
 

   Fiskeregler for utenbygdsboende og utlendinger*:

  1. Stangfiskekortet gjelder for alle vatn og elver i Torpa statsallmenning og Fellesstrekningen, med unntak av Oppsjøen, Store Skjervungen og Ormtjernet. Kortet gjelder også for følgende vatn i Synnfjell Sameige: Hita, Lønvatnet, Langvatnet, Hovdevatnet, Strangtj., Midtstrangtj., Djupstrangen (Fjellstrangen) og Bjerttjerna. Kortet gjelder også i nordvestre del av Dokkfløyvatnet, fra tidligere grense mellom Dokkfløyvatnet og Dokkelva (nord for Storlibua). Det kan fiskes langs vestre bredd av Dokkelva i Fellesstrekningen. Isfiske kun i allmenningsvatn.

    *Etter fjellovens §28, 3. ledd er fiske med oter og faststående redskap kun tillatt for de som siste året har vært og fremdeles er fast bosatt i Norge.

  2. Fiske med oter fra land er tillatt ved alle vatn i Synnfjell Sameie ved løsing av eget døgnkort for oterfiske, samt fra båt i Sæbu-Røssjøen og Dokkfløy (se avgrensing pkt. 1).

  3. Fiske med garn er tillatt i følgende vatn:

 
 
 
 

Fangstrapport for garnfiske og fiske med støkroker skal sendes fjellstyret etter endt sesong! Gjerne også rapport fra stangfiske.

Diverse informasjon:

  • Fiskekort fås kjøpt hos Joker Torpa, Sport 1 på Dokka og Synnfjellporten. Fiskekort kan også kjøpes via SMS/infotavler i fjellet og her.

  • Båter i Sæbu-Røssjøen kan leies via SMS, Husk å medbringe redningsvester.

  • Hytter: Torpa fjellstyre har 5 utleiehytter (Lenningshytta, Røssjøkollhytta, Folungtjernhytta, Leikvamlægerhytta og Storlibua) i fjellet som kan leies her.

  • Turkart: Torpa fjellstyre har gitt ut et turkart som dekker Torpa statsallmenning med Synnfjellet. Kartet inneholder oppdatert informasjon med turforslag, jakt- og fiskemuligheter, skiløyper mm. 

Kontakt:

  • Torpa fjellstyre, Nord-Torpvegen 375, 2880 Nord-Torpa

  • E-post torpa@fjellstyrene.no

  • Fjelloppsyn Truls Vesterås tlf: 97544177

 

 Kjøp fiskekort

Fiskestell/kultivering i Torpa statsallmenning

 

Settefisk

Torpa fjellstyre bruker hvert år store ressurser på å opprettholde og forbedre fisket i Torpa statsallmenning. Det settes ut fisk i ca. 15 vann hvert år, hovedsaklig i vatn som har lite eller ingen naturlig rekruttering. Det blir brukt fisk fra Ullsjøen til de vatna som drenerer Dokka-vassdraget og fisk fra Fullsenn til de som drenerer til Etna-vassdraget.

Settefisken blir merket ved at fettfinnen klippes av. På den måten er det mulig å følge med på i hvor stor grad settefisken slår til i de ulike lokalitetene. Det gir da mulighet for å se på gjenfangst av settefisk sammenlignet med fangst av fisk rekruttert i vannet og dermed vurdere utsettingsbehovet.

Det er de siste årene blitt prøvefisket i flere lokaliteter i Torpa statsallmenning bl.a. med den hensikt å finne ut hvilke vann som trenger supplering av settefisk, hvordan settefisken slår til i vanna og generelt status for fiskebestanden i vanna.

I tillegg til utsetting av fisk blir det fisket ut ørekyte i noen vann hvert år. I gjennomsnitt tas det ut ca. 75 kg ørekyt årlig, noe som har pågått helt siden 1998.

Gytegrop som er laget i S. Folungtjern i 2010.

Tidligere ble det kalket i en del lokaliteter i Torpa statsallmenning, men nå er surhetstilstanden i vatna såpass gunstig at kalking ikke er nødvendig.

På noen av bekkene er det gjort tiltak for å forbedre gyte- og oppvekstmuligheter for ørreten som vokser opp og det er de siste årene gjort mer omfattende registreringer av bekkene med tanke på dette. Det føres oppsyn med de fleste av gytebekkene i statsallmenningen, både for å registrere aktiviten og å oppdage evt. uregelmessigheter.

Fiskeutsetting

El-fiske