fjellstyrets utleiehytter

Torpa fjellstyre har i alt 5 utleiehytter i statsallmenningen. Vi kan tilby alt fra høystandard tømmerhytte med bilvei helt fram, innlagt strøm og vann til avsidesliggende enklere hytter med vedfyring og propanbluss. Alle hyttene ligger svært sentralt til i forhold til jakt, turgåing, fiske mm.

 
 

Varierte muligheter for friluftsliv

I Torpa statsallmenning er det ypperlige muligheter for å utøve et variert friluftsliv i et turvennlig og lett tilgjengelig område. I sommerhalvåret er det mange som velger dette området for å prøve fiskelykken i ca. 40 vann samt noen elver. Det er gode turmuligheter med merkede stier, tilrettelagte naturstier og fine topper som gode turmål. Det kan leies båt, tre gapahuker er satt opp på fine plasser, det er mange tilrettelagte rasteplasser og en fiskeplass for funksjonshemmede. På høsten er det gode muligheter for småviltjakt, med bl.a. rypejakt, skogsfugljakt og harejakt. Trening av jakthunder har vi også tilbud om. Om du er interessert i storviltjakt, er det mulighet for jaktlaget å søke jakt hvert 4. år. Molteplukking er også populært i dette fjellområdet. På vinteren er det et svært godt skiløypenett i området, og mulighet for å prøve isfiske eller gå på toppturer. Trening av fuglehunder er det også tilbud om i vinterhalvåret.

Turmuligheter

I Torpa statsallmenning finnes det mange ulike turmuligheter for enhver smak og fysisk tilstand.

Tilrettelagte naturstier, merkede turstier og skiløyper finner du mer informasjon om på vårt turkart.

Djuptjernskampen, Røssjøkollane og Solskiva er ynda turmål innenfor statsallmenningens grenser. Videre går det stier fra området opp på andre populære topper som Spåtind og Snuen.

Det beste utgangspunktet for en flott tur til Røssjøkollane starter ved å kjøre 50 meter inn stikkveg ved Tretjerna (ca. 3 km øst for Lenningen) der det er parkeringsplass. Herfra går det tydelig sti opp til Røssjøkollvannet og hytta (ca. 3,5 km). Det er også en fin sti som starter rett øst for Storlægeren og går via Leikvamlægeret. En runde opp på de ulike toppene på Røssjøkollene (underkant av 1300 moh) gir flott utsikt.

Det finnes også mange trivelige turer under tregrensa. Fra Lenningen går det sti bl.a. til Lundsetra. Det er også fint å følge vegen forbi Tronhus og innerst i Sæbu-Røssjøen, samt stien fra Gardsetra til Slugua.

 

Tilrettelagte plasser i torpa statsallmenning

 

I Torpa statsallmenning er det lagt ned en del ressurser på tilrettelegging og for brukere av området finnes mange muligheter for å stoppe opp for kortere eller lengre tid i området.

Langs vegen finnes et tredvetalls større og mindre rasteplasser der de fleste er tilrettelagt med sittebenker. Mange av plassene har utedo og informasjonstavler. Til sammen har fjellstyret satt opp mer enn 30 bord/benker, 15 utedoer, 3 gapahuker, 4 brygger for bevegelseshemmede, 6 store informasjonstavler samt flere mindre.

Det er videre tilrettelagt for av -og pålessing av båter ved Sæbu-Røssjøen.

Spesielle tilrettelagte plasser:

  • Handicapanlegget ved Folungtjerna med brygger, utedo med rullestolrampe, natursti rundt Handicapdammen, informasjonstavle, bord og benker samt grillplass.

  • Røssjørumpa med gapahuk, bord/benker, grillplass, bademuligheter, utleie av båter, vannkilde, informasjon mm.

  • Utsikten lenger øst i Statsallmenningen satt opp sikteskive mot fjelltoppene i området samt bord/benker og utedo.

Regler for campingvogn

Mange parkerer campingvogna på idylliske plasser langs vegen og bor noen dager her. Det er regler om at campingvognene ikke skal stå ubebodd i mer enn to døgn. For at flest mulig skal få nyte godt av rasteplassene i fjellet skal campingvogner og bobiler som skal hensettes over lengre tid flyttes til lagringsplassen inne ved Storlægerplassen/Tretjernsgruva. Ved Røssjørompa har fjellstyret avsatt et område med oppstillingsplass for campingvogner og bobiler, her kan de stå hele sommersesongen.

 

Båtutleie

 

Ved Sæbu-Røssjøen har fjellstyret 4 utleiebåter som ligger plassert ved brygga ved båtutsettingsplassen.

Disse kan leies via en selvbetjent sms-løsning. Informasjon og fremgangsmåte for leie er beskrevet på tavle på fjellstyrets båthus. Husk å medbringe flytevest!

NB! Merk at i den delen av Sæbu-Røssjøen som inngår i Røssjøen naturreservat er det ikke tillatt å benytte båt i hekketida for fugl (før 20. juni).

 
 

Naturstier

 

Skardberga natursti

Ved Lundsetra i Torpa statsallmenning 5 km vest for Oppsjøkrysset og 6 km øst for Lenningen ligger Skardberga natursti. Naturstien er laget av Torpa fjellstyre og stod ferdig i 2001. Den består av 9 informasjonstavler plassert langs en 5,5 km lang runde rundt Skardberga. Tavlene forteller om temaer knyttet til naturen i området, som planteliv, jakt, fiske, områdets ulike naturtyper, våre forfedres bruk av området, kulturlandskapet mm. Ellers passeres dyregraver, fine utsiktspunkt, en kilde med iskaldt vann, et fossefall samt et skiferbrudd.

Stien starter ved Lundsetra der det er parkeringsplass ved fylkesveien. Herfra følges seterveien ned gjennom seterområdet og gjennom et grustak. Videre går stien inn i Skardberga gjennom flott gammelskog med urskogpreg. Etter hvert kommer du opp i bjørkeskogen og fram til Skardtjernet, et lite vann med gode muligheter for fin ørretfangst. Tar du en liten avstikker østover fra tjernet kommer du opp på Kvitmosaberget, noe som absolutt kan anbefales for den som vil ha utsikt.

I sørenden av Skardtjernet er det satt opp en gapahuk som kan benyttes for kortere eller lengre raster. Rett sør for Skardtjernet ligger et gammelt skiferbrudd med en spennende historie. Herfra er det nå ryddet og merket en avstikker sørover til Sionsplassen. Tilbake til naturstien ved skiferbruddet går stien vestover i fint turterreng med god utsikt mot Synnfjellet før den svinger nordover igjen mot Lundsetra langs myrer og småvann.

På denne strekningen går du i et åpnere landskap med fjellbjørk, gamle furutre og myrområder før du kommer ned i blandingsskogen mot Lundsetra.

Her kan det blant annet oppleves sjeldne fuglearter som trives godt i gammelskogen, flotte orkideer og sjeldne lav- og mosearter for den mer spesielt interesserte. Området inneholder også et nettverk av dyregraver som forteller om gamle fangsttradisjoner.

 

Folungtjerna natursti

Ved Folungtjerna i Torpa statsallmenning rett ved Sæbu-Røssjøen har Torpa fjellstyre laget en natursti først og fremst beregnet på barn.

Åtte tavler med naturrelaterte spørsmål med ulik vanskelighetsgrad er plassert langs traseen rundt tjernet som kalles Handicapdammen.

Spørsmålene byttes ut hvert år. Spørsmålsark og blyanter er lagt ut i en kasse ved startpunktet på parkeringsplassen. Her er det også ei låst postkasse som svarskjemaet skal legges i. Mange barn går naturstien hvert år, men det er plass til mange flere. Naturstien supplerer Torpa fjellstyres tilbud til friluftsfolk i dette området med flere fiskevatn, rasteplasser, utleiehytte, gapahuk og utleiebåter på Sæbu-Røssjøen.